Dobre prakse C2C

Na tej strani se nahajajo dobre prakse C2C certificiranih izdelkov. Več informacij o certifikatu Cradle to Cradle lahko izveste na tej povezavi: Cradle to Cradle

1. primer dobre prakse C2C “Gold”: BAYONIX (Švica)

Steklenica prihodnosti za pitje! Okusni užitek v pitju in brez vonja ter onesnaževal!

Izdelana je iz revolucionarne plastike, ki se lahko reciklira in kompostira. Varno za ljudi, živali in okolje!

Ima nevtralni okus in vonj, v proizvodnji uporabljane zdrave snovi, brez škodljivih snovi. Mikro vlakna bodo varna za biološko razgradnjo.

Prva športna steklenica, ki je prejela certifikat Cradle to Cradle Certified ™ na ravni “Gold”.

Zelo lahka plastenka, v kateri je tekočina 100% obdana z materialom brez škodljivih snovi!

Prva športna steklenica, ki je 100% biološko primerna in 100% reciklirana.

Cradle to Cradle Certified ™ je blagovna znamka C2CPII.

Dobre prakse C2C

2. primer dobre prakse C2C “Gold”: WERNER&MERTZ – FROSCH (Avstrija)

Podjetje Werner & Mertz je samostojno razvilo surovino in formuliralo sistem ocenjevanja. Merilo je idejni Cradle to Cradle® projekt, ki ga spodbuja agencija za varstvo okolja (EPEA) – mednarodna raziskovalna in okoljska svetovalna institucija s sedežem v Hamburgu, ter EPEA Switzerland kot podjetje za implementacijo inovacij. Perspektiva zagovarja, da je Cradle to Cradle® v neposrednem nasprotju glede na EPEA načelo linearne proizvodnje, znane kot “Cradle to Grave”. V tem konceptu se materialni tokovi tvorijo brez zavestnega upoštevanja varovanja naravnih virov.

Cradle to Cradle® temelji na bioloških in tehničnih ciklih, ne pa na oblikovanju izdelka. Izziv je načrtovanje napredka proizvoda skozi celoten materialni cikel. Materiali za izdelek morajo biti primerni za popolno in varno vrnitev v biosfero ali za predelavo in kakovostno ponovno uporabo. Ključnega pomena v procesu načrtovanja je razvoj celovite konotacije kakovosti s pozitivno opredelitvijo sestavin. Izdelki morajo biti v prihodnosti zasnovani tako, da so uporabni za materialne cikle. Potrebno je izboljšati kakovost recikliranih frakcij tako, da je možno recikliranje na enaki ali celo višji ravni.

Sestavine, vključno s pigmenti in aditivi, je potrebno izbrati, tako da se prepreči toksične učinke med uporabo in tudi v drugih fazah, kot so proizvodnja, recikliranje in ponovna uporaba. Surovo olje, na primer, uporabljeno enkrat, kot surovina za plastiko, ostane v krogu in se ne nepovratno sežge. Energijo, potrebno za recikliranje in vse ostale proizvodne procese, je potrebno pripraviti iz obnovljivih virov in na okolju čim bolj prijazen način. Dober primer tega je proizvodnja nove PET plastenke iz stare PET plastenke.

Dobre prakse C2C 1

Slika 2: Certificiran produkt WERNER&MERTZ Frosch GOLD

3. primer dobre prakse C2C: GIROFLEX (Švica)

Giroflex 656 pisarniški stol z ECCOS tkanino je certificiran kot »Cradle to Cradle« od leta 2010. Uporabljeni materiali ne onesnažujejo in se jih lahko večkrat uporablja v tehničnem in biološkem ciklu. To materiale ohranja kakovostne. Serija stolov je zasnovana tako, da so deli lahko večkrat zamenjani in s tem se podaljša življenjsko dobo izdelka.

Stoll Giroflex 656 se lahko popolnoma razstavi v le desetih minutah. Razen pene, se lahko ponovno izkoristi vse surovine – aluminij, jeklo, plastiko – brez izgub. Plastična kolesca se zmelje in ponovno predela v plastiko z želeno obliko, plinsko vzmet vrnemo dobavitelju, ki jo nato obnovi; tkanina se kompostira. Mono-materiale ločujemo, da jim ohranimo visoko kakovost – iz jeklenih cevi ponovno nastanejo jeklene cevi.

V primerjavi s konvencionalnimi izdelki so prihranili 37% aluminija. Kot rezultat, za proizvodnjo porabijo 33,55 kilovatnih ur energije manj in oddajo 21,2 kilograma CO2 manj na stol. Prav tako močno zmanjšujejo porabo energije in kurilnega olja, skupaj z emisijami CO2. Zmanjšujejo tudi količino onesnažene vode.

Giroflex 656 je zmagovalec »Red dot design award« iz leta 2011. Zavedajo se, da sta dobra zasnova proizvoda in najvišji ekološki standardi v povezavi. Na omenjenem prestižnem mednarodnem izboru so vrtljivemu stolu Giroflex 656 podelili priznanje za izjemno kakovost dizajna.

Dobre prakse C2C 2

Slika 3: Certificirana linija pisarniških stolov Giroflex

4. primer dobre prakse C2C: LAUFFENMUHLE (Nemčija)

Izdeluje delovna oblačila – oblačila narejena iz »Reworx®« tekstila, certificiranega z »Cradle to Cradle CertifiedCM« certifikatom. Oblačila so sinonim za visoko kakovost, ki jo lahko občutite, že 225 let. Zdaj, v sedmi generaciji, so sposobnosti in strast posvečena strankam in izboljšanju vsakdanjega življenja pri delu. Cilj je biti korak naprej, ko gre za uporabnost, udobje in dizajn. Vizija podjetja je resnično veselje za razvoj delovnih oblek, ki so trajnostna. Nadzor izvršujejo BP ekipe na lokalni ravni in neodvisna »Fair Wear Foundation«, ki redno preverja ustreznost standardov. Rezultate si lahko ogledate na spletni strani: www.fairwear.org/brands

Pogled na trajnost vodi tudi do razmisleka o načinih uporabe virov. Število prebivalstva se povečuje, surovine pa so vedno redkejše. Da bi našli rešitev tega problema, so se odločili sodelovati s partnerji, z vizijo za oblačila, ki temelji na načelu “Cradle to Cradle®” (C2C). Tkanina Reworx® je narejena iz biološko razgradljivih sintetičnih vlaken in celuloznih vlaken. Če jo pravilno kompostiramo, lahko po koncu uporabe zopet postane del biološkega cikla. Poleg tega pa Reworx® nudi vse prednosti standardne mešane tkanine: dolgo življenjsko dobo, dobro prožnost in svilen sijaj. Je barvno obstojen in hitro vpija vlago.

»BP Bio Cycle« je koncept oblačil za bolnišnice in zdravstvene domove, ki združuje socialno in ekološko trajnost, z značilnimi zahtevami za udobje, obstojnost in pralnost.

Dobre prakse C2C 3

Slika 4: Certificirana linija oblačil LAUFFENMUHLE z tkanino Reworx®