Dobre prakse C2C

Na tej strani se nahajajo dobre prakse C2C certificiranih izdelkov. Več informacij o certifikatu Cradle to Cradle lahko izveste na tej povezavi: Cradle to Cradle

1. primer dobre prakse na nivoju C2C “Gold”: BAYONIX (Švica)

Steklenica prihodnosti za pitje! Okusni užitek v pitju in brez vonja ter onesnaževal!

Izdelana je iz revolucionarne plastike, ki se lahko reciklira in kompostira. Varno za ljudi, živali in okolje!

Ima nevtralni okus in vonj, v proizvodnji uporabljane zdrave snovi, brez škodljivih snovi. Mikro vlakna bodo varna za biološko razgradnjo.

Prva športna steklenica, ki je prejela certifikat Cradle to Cradle Certified ™ na ravni “Gold”.

Zelo lahka plastenka, v kateri je tekočina 100% obdana z materialom brez škodljivih snovi!

Prva športna steklenica, ki je 100% biološko primerna in 100% reciklirana.

Cradle to Cradle Certified ™ je blagovna znamka C2CPII.

Dobre prakse C2C

2. primer dobre prakse na nivoju C2C “Gold”: WERNER&MERTZ – FROSCH (Avstrija)

Podjetje Werner & Mertz je samostojno razvilo surovino in formuliralo sistem ocenjevanja. Merilo je idejni Cradle to Cradle® projekt, ki ga spodbuja agencija za varstvo okolja (EPEA) – mednarodna raziskovalna in okoljska svetovalna institucija s sedežem v Hamburgu, ter EPEA Switzerland kot podjetje za implementacijo inovacij. Perspektiva zagovarja, da je Cradle to Cradle® v neposrednem nasprotju glede na EPEA načelo linearne proizvodnje, znane kot “Cradle to Grave”. V tem konceptu se materialni tokovi tvorijo brez zavestnega upoštevanja varovanja naravnih virov.

Cradle to Cradle® temelji na bioloških in tehničnih ciklih, ne pa na oblikovanju izdelka. Izziv je načrtovanje napredka proizvoda skozi celoten materialni cikel. Materiali za izdelek morajo biti primerni za popolno in varno vrnitev v biosfero ali za predelavo in kakovostno ponovno uporabo. Ključnega pomena v procesu načrtovanja je razvoj celovite konotacije kakovosti s pozitivno opredelitvijo sestavin. Izdelki morajo biti v prihodnosti zasnovani tako, da so uporabni za materialne cikle. Potrebno je izboljšati kakovost recikliranih frakcij tako, da je možno recikliranje na enaki ali celo višji ravni.

Sestavine, vključno s pigmenti in aditivi, je potrebno izbrati, tako da se prepreči toksične učinke med uporabo in tudi v drugih fazah, kot so proizvodnja, recikliranje in ponovna uporaba. Surovo olje, na primer, uporabljeno enkrat, kot surovina za plastiko, ostane v krogu in se ne nepovratno sežge. Energijo, potrebno za recikliranje in vse ostale proizvodne procese, je potrebno pripraviti iz obnovljivih virov in na okolju čim bolj prijazen način. Dober primer tega je proizvodnja nove PET plastenke iz stare PET plastenke.

Dobre prakse C2C 1

Slika 2: Certificiran produkt WERNER&MERTZ Frosch GOLD

3. primer dobre prakse na nivoju “Gold” C2C: WOLFORD (Avstrija, Slovenija)

Opis v pripravi ….

 

Dobre prakse C2C 2

Slika 3: Certificirana linija 

4. primer dobre prakse nivo “Gold” C2C: LANZ NATUR COSMETICS  (Švica)

Opis v pripravi ….

 

Dobre prakse C2C 3

Slika 4: Certificirana linija